Fredag 27 februari - en nästan ledig dag...

I morse slapp jag vakna av SMS och bli inkallad till Krisledningsnämndsmöte kl 8.00... Alltså inga nya bränder under natten..... alltid något positivt.
Idag verkar jag alltså få ledigt, åtmonstone så jag slipper åka till stan´. Jag måste göra det jag aldrig hinner..städa..trots att jag tycker det är så tråkigt. Det är så lätt att skjuta på saker som man inte vill göra, det finns alltid något som är viktigare, liksom.  Jag visste att det var en del mail jag var tvungen att svara på.

Jag kom igång riktigt bra, samtidigt som jag hade ett öga på nya mail. Jag fick också två samtal från medborgare som hade bekymmer. Denna gång var båda riktade till miljöinspektörer på miljökontoret. Jag hjälpte till så gott jag kunde, vilket naturligtvis tar sin lilla tid, att ringa och söka upp rätt person.

Jag är också mentor till en ung person som hörde av sig och behövde hjälp. Jag löste det åt honom, och det gjorde mig väldigt nöjd.  Tiden gick och jag blev bara nästan klar.

Julia hämtade Jenny på Södertälje Syd kl 19.00 och jag hade maten klar en halvtimme senare...köttfärssås och spagetti.

Jag har varit inne på Jompas blogg och kommenterat...och också fått kommentarer på min egen blogg...KUL!

Kvällen gick...kl är nu 00.46

Gonatt...

Torsdag 26 februari - ...Södertälje brinner.....

Pling, pling hörs från nattygsbordet....jag vaknar kl 06.45 av att jag får ett SMS. Usch...jag hinner få en läskig känsla i hjärttrakten. Varför, vid denna tid? Jag läser att jag blir inkallad till ett möte med krisledningsnämnden kl 08.00, på grund av flera bränder under natten. Jag känner mig inte så lockad att på min lediga dag ge mig iväg in till stan´.  Men jag skyndar mig upp och väcker Julia. Jag var ju ute igår kväll och drack lite vin under kvällen. Är det något jag är noga med så är det att inte köra med alkohol i kroppen, och eftersom jag inte räknat med att köra så tidigt så kände jag mig osäker...sagt och gjort...Julia var snäll och körde mig in till stadshuset, för säkerhetsskull. Där var polischefer, brandchefer och kommunfolk. Marita Lärnestad hade redan kommit och Anders Lago, som varit igång sedan 02.30 p g a detta, kom strax efter mig till mötet. Mats Siljebrand dök upp en stund senare. Vi fick en genomgång av nattens händelser och gick igenom hur vi skulle hantera detta. Information till butiksägarna, södertäljeborna och media. Det är mycket som ska klaffa vid sådana här tillfällen. Jag var i allafall hemma på min ledighet, någon fick tyvärr avbryta sin semester i fjällen, och någon fick skjuta på sin resa till fjällen..... Det är en  krissituation.

Vi beslutade om presskonferens och att bjuda in butiksägare och ge en fördjupad information. En ny krisledningsnämnd planerades till kl 16.00.

Jag passade på att jobba lite vid datorn och sedan gå på stan och handla några födelsedagspresenter till Julia som fyller år på lördag. Sedan åt jag några bitar sushi.

Kl 16.00 stämde vi av läget med både polis- och brandledning som tillsammans med kommunens kommunikationsavdelning jobbat hela dagen tillsammans. Allt hade flutit på bra. Det är viktigt att ha en bra genomtänkt beredskap för att kunna hantera svåra situationer. Vi har det, vill jag påstå. Vi har dessutom övat några gånger, och det känns lite konstigt men är en värdefull erfarenhet när något väl händer.

Vi bestämde att nästa inplanerade möte kl 08.00 fredag, skulle vi bli kallade till via SMS om något mer händer, annars ska vi få information under fredagen via mail.  

Jag kom hem ca 18.30 efter en sväng på ICA-Maxi, där jag skulle handla lite inför födelsedagsfesten på lördag...GISSA vad jag tittade efter där...jo CHIPSPÅSAR...Det är ju där som alla de tidigare bränderna startat, även om nu just denna affär redan haft brand i januari, men man kan ju aldrig veta....

Jag tittade på all media som fanns under kvällen, och det såg inte så roligt ut. Vi får hoppas att inget händer under natten.

Nu är kl 23.00..Gonatt...

Onsdag 25 februari - Ganska ledig..

Ledig..

..gick upp i lugn och ro och kokade ett ägg och åt en god frukost med en jättekopp te och ett stort glas ekologisk blodapelsin juice.  Jag fixade lite hemma, men var också tvungen att hålla lite koll på mailen. Så...helt ledig kan man inte säga att jag var. Nej, och sedan var jag t o m inne en sväng i Stadshuset..... eftersom vi var några som skulle gå ut och äta tillsammans på Torekällberget, och vi skulle träffas där. Jag var tvungen att åka in lite tidigare, så det blev lite jobb innan...

Mitt uppdrag är inget jobb utan ett sätt att leva.....

På Torekällberget var det trevlig miljö och god mat...

...en lugn och skön dag och kväll...som blev lite sen

Tisdag 24 februari - ser fram emot ledigheten...

Idag började första mötet kl 8.00, det tycker jag egentligen är alldeles för tidigt. Trots allt brukar jag alltid vara på plats i tid, och var även det denna gång. Vi hade blivit lovade semlor, och det fick vi.....jättegott. Temat på mötet var en genomgång av den förprojektering som gjorts kring det spårbilssystem som vi utreder. Vi har i tekniska nämnden fått i uppdrag att se över och förbättra kollektivtrafiken för att minska trafiken i centrum. I Södertälje är det mindre än 9% som åker kollektivt jämfört med länets 20%. Vi måste alltså göra något radikalt för att få till en förändring. Spårbilen går på en bana 4-5 m över marken på ett enkelriktat spår. Den är förarlös och med plats för ca 4-5 personer. Den är tidtabellös, den står och väntar vid stationen när man kommer. Den stannar inte påvägen dit man ska, eftersom alla stationer är på ett sidospår. Den kostar totalt sett med drift och investering, mindre än vad en bussresa kostar. Jag är säker på att detta är framtidens kollektivtrafik.....tro mig...

Kl 10.00 skulle sedan jag och Anders Lago inviga, tala och skära tårta i en seconhandbutik som invigde en miljöhörna. Vi blev naturligtvis lite sena, men allt gick bra. Jag gillar prinsesstårta, som detta var och åt en ganska stor bit. Problemet blev att jag inte var ett dugg hungrig vid lunch utan åt lite frukt bara.....

Nästa möte började kl 13.00 och det var ett möte med genomgång av social och omsorgsnämndens ansvar försörjningsstöd och Barn och ungdomsverksamheten. Båda med stora underskott. Det var ett mycket lyckat möte, med mycket bra information om vad som pågår och vad man mer skulle kunna göra. Det är beklagansvärt att så många unga människor behöver hjälp för att klara sin tillvaro. Vad är det egentligen för samhälle vi lever i...brukar jag ofta ställa mig frågan. Och det är väl egentligen för att förändra det som jag engagerar mig så mycket i politiken....men det är svårt att hitta lösningar................men många föräldrar men även andra vuxna saknar ansvarstagande på grund av olika orsaker och det är ett av de grundläggande problemen. Kl 15.30 var vi klara... Kan inte låta bli att berätta att vi fick både pistagelängd, som en deltagare hade med sig, och mazarin som var beställt till eftermiddags kaffet...Jag åt båda två, nu kände jag ju mig plötsligt lite hungrig igen.  Inte så konstigt...men känns egentligen inte bra...

Efter mötet var jag tvungen att gå igenom mailen noga, det var ett antal saker jag var tvungen att ta itu med.  Jag har bland annat en interpellation  (fråga) om Hur klottersaneringen fungerar, som jag ska besvara på kommunfullmäktige på måndag 2/3. Svaret ska vara klart redan kl 12.00 på torsdag. Elias, min k-sekr, är ledig och bortrest så jag har lovat att skriva svaret.

Men jag hade ytterligare ett möte kl 19.00 innan jag skulle kunna åka hem. Jag hade blivit inbjuden av en HSB-förening som ville prata trafikfrågor i Fornhöjden. Det var inte lätt att hitta rätt, men så småningom var jag på plats. Jag passade på att marknadsföra spårbilssystemet. Det är inte klokt egentligen, men att ta sig från Fornhöjden till centrum idag tar ca 25 minuter med buss, men med spårbil skulle det ta endast 4 minuter. Vilket otroligt lyft det skulle vara för ett av våra sk utsatta områden. Det var ett mycket lyckat möte....

Jag var sedan hemma strax före 21.00.....och sjönk ihop i en fåtölj framför tv:n med House och med datorn i knät, efter lite snabblagad mat.

Jompa har varit igång igen på gästbloggen på kringelstan.se och jag var tvungen att gå in och svara. Jag känner ett visst ansvar att föra en dialog där, när det blir frågor som jag känner behöver bemötas. Jag fick bra respons den här gången också, det känns lite bra faktiskt.

Nu är jag helt slut....och ska gå och lägga mig och lösa en ...annorlunda....sudoku...

Jag har tänkt att försöka vara ledig onsdag, torsdag och fredag......får se hur det går...

Gonatt....

Måndag 23 februari - viktigt att vara förberedd...

Idag började min dag i Ronna kl 10.00, där jag blev fotograferad inför en artikel om ombyggnad av Robert Anbergsväg och införande av 30-zon i Ronna. Det var kallt och snöigt, men välplogat. Jag är väl förmodligen jävig ;-) men tycker faktiskt det blivit mycket bättre med snäplogningen den senaste tiden och framför allt denna gång....jag känner mig löjligt stolt...det är ju mitt ansvarsområde....... Jag har inte fått ett enda klagomål på hela dagen.

Därefter hade jag ett möte med Demokrati- och mångfaldschefen, Paki om folkhälsofrågor och barn-ungdomsperspektivet. Vi håller bland annnat på att se över vårt sätt att mäta hur ungdomarna i vår stad mår. Jag är allvarligt oroad över den utveckling som sker bland, inte bara södertäljes unga utan i hela samhället. Vi måste göra något.

Sedan hade jag ett lunch-möte med Anders Lago, där vi bland annat pratade samarbetsfrågor. Vi gick också igenom nuläget vad gäller ekonomi och de största framtidsfrågorna. Som vanligt räcker tiden inte riktigt till. 

Vi fick snabba oss tillbaka till vårt regelbundna veckomöte det sk måndagsmötet med alla k-råd och k-sekr (s, v, mp). Där gick vi igenom och diskuterade ekonomi, flyktingfrågan, trygghetsfrågan och södra stadskärnan. Ja det är mycket pågång. Vi var klara vid tre.

Resten av eftermiddagen ägnade jag åt telefonsamtal från en trevlig men missnöjd medborgare, som jag lovade att hjälpa. Svarade på ett antal mail, och började förbereda ett invigningstal till imorgon. Jag blev också via telefon tillfrågad om att ta emot ett medborgar förslag, som kommunrepresentant, om "GMO-fri kommun" på en manifestation den 25 mars. Jag ska återkomma när jag kollat min almanacka. Fram till jag åkte hem så förberedde jag material till ett möte jag blivit inbjuden till i morgon kväll av HSB i Fornhöjden. De vill prata lite trafik och så......komma med önskemål förstås

Jag stannade till och handlade när jag åkte hem....det har nästan blivit tomt i kylskåpet under helgen.

Väl hemma efter lite mat så var jag åter tvungen att ta tag i och slutföra invigningstalet till imorgon. Jag vill förbereda mig noga och säga bra saker. Jag är inte så rutinerad ännu att jag bara går dit och pratar fritt....men det kommer nog. Jag ska förresten dela invigningen med Anders Lago. Vi får se vad han kommer säga...men jag ska prata först..sen ska jag klippa band och han skära första tårtbiten...Bra fördelning tycker jag... ;-)

Nu är kl 22.45....sovdax strax....

Gonatt



Söndag 22 februari - snöyra.....på min födelsedag

I morse när jag vaknade hade jag ingen tanke på vilken dag det var, förrän jag hörde på min mobil att det anlände ett nytt mail, och ett till..... Jag som är nyfiken kollar naturligtvis direkt...och det var facebook som meddelade att jag fått  Grattis-meddelanden i min gästbok... Aha då kom jag ihåg att jag idag har födelsedag. För exakt 52 år sedan idag så föddes jag en kall vinterdag på Sabbatsbergs sjukhus i Stockholm. Jag är inte mycket för att fira min födelsedag, men hade faktiskt planerat att mina föräldrar skulle komma lördag-söndag. Tyvärr kände jag mig väldigt risig i fredags och vi ställde då in, vilket var tur. Fast vi har redan ett nytt firande inplanerat om en vecka när Julia fyller 21 år. Vi tar då allt på samma gång. Det är riktigt roligt med facebook, när man fyller år... Det är så enkelt att skicka ett grattis och nu har jag redan fått ca 15 lyckönskningar..... 

Jag har suttit och kurerat mig framför kakelugnen, druckit te, och kaffe, läst lite och bevakat datorn. Snöfallet har kommit och gått i perioder. Det är mysigt så länge man kan sitta hemma....men nu väntar jag oroligt på att få hem Julia i min tangoröda miljöbil. Vår väg verkar helt bortglömt av vägverkets plogbil.... Hoppas våra kommunala vägar är ordentligt plogade...annars kanske jag som ansvarig ordförande i tekniska nämnden får skäll i Lt i morgon...

Diskussioner kring vår motion till mp-kongressen om att sprida flyktingmottagande väcker fortsatt starka känslor. Jag tror att de flesta har svårt att förstå vår situation, tyvärr. Jag har ändå bestämt mig för att göra allt för att få en förståelse för vår situation, det är dags att öppna ögonen och se verkligheten för rikspolitikerna.

Julia kom som tur var helskinnad hem....och nu sitter vi och tittar på Beck.

Nu börjar sportlovsveckan som innebär ett lägre tempo, och jag har lagt in några dagars ledighet.  Det ska bli skönt!

Lördag 21 februari - cirkulationsinstallation....

Jag vaknar med feber....och en djup luftrörshosta.. Jenny och Julia blir hämtade av sin pappa, de ska hjälpa Jenny och Fredrik att flytta i Uppsala från en studentskrubb till en tvåa med yta att röra sig på. Det behöver de verkligen.....

Jag släpar mig upp för att äta frukost. Jag har egentligen så mycket jag behöver göra, men eftersom jag är sjuk vill jag ta det lugnt. Då ringer Lars, min vän teknikern, som vill byta min cirkulationspump. När man känner sig sjuk, vill man helst inte ha besök...men efter noga övervägande och övertalande av Lars. inser jag att jag måste låta honom installera pumpen. Jag tvingas att komma igång lite och det är faktiskt bra, men jobbigt....... Fast det är alltid kul att träffa Lars och vi diskuterar över en kopp te innan han åker.

Nu ska jag inte behöva vara orolig för att pumpen stannar och det blir iskallt, som det blev för ca 1 mån sedan och som jag då skrev om....

Under kvällen skriver jag kommentarer på en interpellation jag ska svara på, jag skriver en presentation till mp:s hemsida och ett gruppledarbrev......samtidigt svarar jag på några mail och bevakar Jompas blogg och Lt.

Jag förstår inte vad tiden tar vägen...nu är kl 00.30...

Gonatt....

Fredag 20 februari - hostar och snörvlar...

I morse hade jag mitt första möte kl 8.30, i styrgruppen för Södra stadskärnan. Vi har mycket intressant och spännande att diskutera. Vi börjar så smått bli klara med det programförslag som snart ska presenteras. Allt hänger ihop ... bostadsbyggande, handelsytor, upplevelser, kollektivtrafik m m.

Sedan var jag dubbelbokad en halvtimme, men det ordnade sig efter lite SMS hit och dit. Jag rusade alltså iväg till ett lunchmöte med koncerndirektören, Kjell. Vi åt sushi och pratade miljöfrågor, tekniska frågor, bolagsfrågor och lite annat smått och gott...

Därefter hade jag en intervju om trygghetsfrågor, som är temat i kommande "Ditt Södertälje" kommunens egen tidning. Det gick bra och vi enades om att ett foto skulle tas i början på nästa vecka.

Nu blev det lite körigt. En praktikant som vi haft i flera veckor, Hanna, var sista dagen hos oss och skulle avtackas med tårta, tillsammans med mig, faktiskt, eftersom jag fyller år på söndag. Sedan skulle jag och Anders Lago ha ett möte, fika med semla, som vi inte hann med, utan skjuter på till måndag lunch....

Kl 15.00 fredageftermiddag hade jag mitt sista möte...En sammanhållen kommun...som jag anser vara viktigt. Kl 17.00 var vi klara.

Under dagen hade jag kännt mig mer och mer risig. Jag hade börjat hosta och frysa....förmodligen en förkylning pågång.

MIn tangoröda miljöbil var "upptagen" till 18.30, viktiga inköp inom familjen, och jag var tvungen att vänta....sånt är livet ute på landsbygden...

Jag kom så småningom hem och kände mig riktigt risig...

Torsdag 19 februari - whisky mot förkylning...?...

I morse tog jag det lite lugnt, eftersom personalutskottet som var inbokat hela förmiddagen blev inställt. Jag var tvungen att köpa kattmat...ja det går åt "lite" mat när man har 4 egna och två hemlösa... och det är lämpligt att handla direkt när Granngården öppnar kl 9.00. Fast, det var bättre förr.....faktiskt....då öppnade de kl 8.00. En säck torrfoder, en säck kattsand och 12 burkar a´ 900g Kalkon blev det.

Jag hann sedan återigen gå igenom tekniska nämndens handlingar innan vårt nämndmöte började kl 13.00. Vi tog bland annat beslut om både Bokslut-08 och verksamhetsplan för 2009. När det gäller verksamhetsplanen så har vi i nämnden under de två år vi varit valda haft en gemensam politisk inledningstext som vi alla partier skrivit under och dessutom använt som en gemensam debattartikel i Länstidningen och Södertäljeposten. Vi lyckades även detta år att enas. Det känns bra tycker jag. Vi tog också beslut om att gå ut på upphandling med Robert Anbergsväg i Ronna och Saltsjötorget i centrala stan. Båda dessa kommer påbörjas att genomföras under våren. Det är två mycket viktiga beslut och ska blir spännande att se resultat av. Vi var klara 17.00.

18.00 hade jag sedan ett möte med inbjudna nya miljöpartimedlemmar på vårt kansli, Nygatan 9. Det var riktigt roligt. Många frågor och bra diskussioner. Jag kände mig mycket positiv när jag gick därifrån vid 21-tiden.

Väl hemma bestämde jag mig för att "hoppa" Orby-trampet och pilatesbollen, man måste vila ibland. Dessutom har jag hostat en hel del idag och är rädd att jag håller på att bli förkyld....någon rekommenderade en whisky..;-) .men jag väntar nog till imorgon och ser hur det utvecklas.....

Klockan går så fort....nu är den 23.00...

Gonatt....

Onsdag 18 februari - shopping....

I morse började vi med kommunstyrelsen kl 8.30 med information om en genomlysning av Södertäljes höga kostnader för försörjningsstöd, alltså socialbidrag. Det konstaterades att bland annat ett nytt arbetssätt måste till, och glädjande att det redan är påbörjat. Tyvärr minskar ändå inte kostnaderna och 2/3 av totalsumman kan härledas till kostnader för flyktingar som inte lyckats att få jobb. Det är hemskt att dessa flyktingar, som i många fall är välutbildade, inte får möjlighet att lyckas i Södertälje. ca 1000 personer ytterligare ska ut i jobb under detta år, hur ska detta gå till....?

Efter en lunch med husmanskost....hade jag ett par timmar att gå igenom post och mail. Var också tvungen att gå igenom tekniska nämndens bokslut och verksamhetsplan noga. Det är viktigt som ordförande i en nämnd att kunna svara på frågor, som alltid kommer när dessa dokument ska antas.

Sedan hade jag och Elias, k-sekr, ett internt mp-möte med en mp-förtroendevald, som vill prata om nämndarbetet och ett antal bekymmer. Jag tycker det är bra när våra representanter vill ha stöd i sitt uppdrag.

Klockan 18.00 blev jag hämtad av Julia i min tangoröda miljöbil, och vi skulle åka och storhandla på ICA-maxi. Vi passade på att smita in på Kapp-Ahl och kolla lite kläder....jag köpte tre kjolar och en kofta !?!.....miljöpartistiskt????? Nja, kanske inte så typiskt men men.......jag gillar kläder. Därefter blev det matinhandling. Vi kom hem ca 20.30.

Jag hann faktiskt både trampa på Orby i 30 min och sitta på pilatesbollen lika länge, samtidigt som jag tittade på Kvällsöppet där Anders Lago deltog. Han börjar bli riktigt van att vara i TV och var riktigt bra.....

..däremot hann jag inte skriva på bloggen så det har jag fuskfärdigställt idag torsdag...

...återkommer snart med torsdag

Tisdag 17 februari - missad lunch...igen...inte bra

I morse hade jag bråttom in till jobbet för att hinna till ett möte som började redan kl 8.00. Det blev inställt för min del, vilket var bra så jag hade lite tid vid datorn innan nästa möte skulle börja vid 10-tiden.

Det mötet var viktigt för mig som ansvarig för trafikfrågorna i kommunen och framför allt i "Södra stadskärneprojektet". Vi gick igenom förprojekteringen av det tänkta spårbilssystemet i Södertälje. Det är jätte spännande och en stor utmaning ur olika perspektiv..... Mötet drog över tiden... och lunchen gick inte att rädda....;-)

När nästa möte med alla gruppledare började som handlade om byggnation och handel  i "Södra stadskärnan" var jag lite småhungrig av förklarliga själ. Jag försökte döva detta med en banan och ett päron....gick så där..

Sedan hade jag två timmar vid skrivbordet som jag skulle använda till att läsa förslag till Bokslut och förslag till Verksamhetsplan-09 för tekniska nämnden. Samtidigt fortsatte diskussionen om vår motion till mp-kongressen om att sprida flyktingmottagandet., på vårt mp-diskussionsforum på nätet. Jag var tvungen att tänka till ordentligt och gå in och svara. Här gäller det att tänka sig för vad man skriver, för att inte reta upp folk i onödan. Det ÄR en känslig fråga i mp.

Därefter var det dags för möte mellan (s), (v) och (mp) i tekniska nämnden. Ett möte inför nämnden där vi går igenom handlingarna och kommer överens om vad vi ska tycka om ärendena. Vi har ett bra samarbetsklimat i vår svamp-grupp, så vi har sällan problem att komma överens.

Nu var jag hungrig som en varg, så Julia och jag bestämde oss för att besöka Jimmy i hans lägenhet och äta. Vi fick naturligtvis ta med oss maten själva och även bjuda honom... ja vad ska man annars ha mammor till..,,;-) Jag och Jimmy åt pizza och Julia sushi.

Nu gav Julia och jag oss mätta och belåtna påväg hem till Enhörna. 

Som vanligt blev det mycket jobb framför datorn, men jag hann trampa på Orby i 30 min och även sitta på pilatesbollen lika länge. Känner mig riktigt nöjd med det.

Nu är kl 23.15 och det är dags att sova..i morgon bitti är det kommunstyrelsen.

Gonatt...

16 februari - vår keliga Tiger....

Idag var det en ganska tråkig dag. Under förmiddagen gick jag igenom handlingar till både tekniska nämnden och kommunstyrelsen. Efter lunch hade vi vårt veckovanliga måndagsmöte med k-råd och k-sekr. Vi gick igenom ärendena inför kommunstyrelsen och vad som just nu är aktuellt i alla nämnder. Vi höll på till 16.30...... Efter lite mailande och ringande, bland annat till en som fått p-böter av misstag, så åkte jag hemmåt tillsammans med Julia.

Vi handlade lite på vägen och var hemma vid 18-tiden. Tiger, en av våra katter kommer springande mot bilen. Han har varit ute hela dagen alldeles ensam, och är väldigt kelig. Mat är nu prioriterat både för oss och Tiger, men veden behöver också fyllas på. Det blir mycket eldande i kakelugnen när det är minusgrader varje dag, vilket jag faktiskt tycker om. I år känns det som det varit riktig vinter.

Efter maten som blev grillad kyckling och en rejäl sallad med fetaost....gott,.... så mailade jag bland annat till en gammal klasskompis, Thomas, genom "Stay friends". Det är kul att hitta gamla kompisar.

Senare gjorde jag mina 30 minuter på Orby, trampmaskinen....DET är härligt när man är klar... sedan 30 minuter på pilatesbollen...

Nu är det dags att sova....det första mötet imorgon är redan kl 8.00...

kl är 23.10

Gonatt......


Söndag 15 februari - kritik på vår motion....

I morse åt jag frukost med Jenny, innan jag skjutsade henne till jobbet på Stadium. Bussarna passar inte in tidsmässigt. Jag passade på att packa in tomma kattmatsburkar, plast och papper. Det är så skönt när man väl blir av med detta...längtar efter FNI som jag berättat om tidigare. 

När jag kom hem satte jag igång en tvättmaskin och satt mig sedan med en kopp svartvinbärste och myste en stund. Jag har en del handlingar jag måste läsa under dagen och ett antal mail som MÅSTE läsas ordentligt. Men har lite svårt att börja ibland....

På eftermiddagen gick jag min vanliga promenad med spänstiga steg...och ett glatt sinne. Jag tycker det är så avkopplande att gå i lugn och ro, tänkte jag säga men det blir fel, jag går faktiskt med tempo så jag blir svettig...men ändå i ett skönt tempo....

Under kvällen har jag pysslat lite och svarat på några debattinlägg på miljöpartiets interna debattforum om kritik på vår motion om att sprida flyktingmottagandet, som jag skrivit om tidigare.

Jag låg också efter här på bloggen, som jag nu hämtat ikapp, samtidigt som jag tittat på BECK och suttit på pilatesbollen (rygg, mage, midje-träning), som jag också skrivit om tidigare.

Jag har gått sammanlagt knappt 12.000 steg...inte så illa.

Nu är klockan alldeles för mycket igen...23.35..dags att sova

Gonatt.....

Lördag 14 februari - Alla hjärtans dag...

Under lördagen var jag lite småtrött.... kan man säga. Det tar på krafterna att studera Södertäljes uteliv....;-) , men lite vanliga hushållssysslor blev det trots allt. Datorn var som vanligt på och några mail blev besvarade.

På eftermiddagen gick jag min härliga motionspromenad i raskt tempo på isiga stigar. Det är så otroligt skönt att uppleva skogens tystnad. Det var totalt vindstilla och lite blek sol. Mälarens is låg vit så långt ögat nådde mot Mariefred.

På kvällen lagade jag middag till mig, Julia och Jenny. De åkte sedan med några kompisar på bio, Valkyrian. Den var bra, tyckte de. Jag satt framför kakelugnen och myste tillsammans med Wallander...

Alla hjärtansdag och inte en enda ros i sikte...... :-(

....;-)


Fredag 13 februari - Södertäljes uteliv.....

Igår fredag hann jag inte skriva av förklarliga skäl, som jag ska berätta om. Under fredagen hade jag mycket tid för mailsvarande och skrivande och även inläsning av  nya handlingar och rapporter, eftersom jag endast hade två saker inbokade. Det var lunch med en kompis och senare hyllningsfesten för de som varit anställda i kommunen i 25 år. Jag och ett antal andra kommunalråd, nämndordföranden och kontorschefer hade som uppgift att ta emot och serva de inbjudna. Vi var också bordsvärdar där vi skulle se till att de hade en trevlig kväll. Det var underhållning bland annat av södertäljes ståuppare Lasse Karlsson, som jag tycker är riktigt rolig. Det var uppskattat. Efter mat och gåvoutdelning, där man fått välja bl a mellan klocka och guldarmband, så var det dags för dansen. Det blev tunnare och tunnare med folk och redan vid 22.30 började jag fundera på att åka hem. MEN, då kom jag på en strålande idé....

Som jag berättat tidigare så har jag varit inne på Jompas Gästblogg på kringelstan.se och skrivit kommentarer. Han har i många år funnits i krogbranchen och beskyller oss ledande politiker för att inte känna till verkligheten, och då inte minst utelivet. Jag tänkte helt enkelt att denna kväll passade ypperligt för detta. Jag fick med mig en kollega och vi började med att gå till Flamingo. Där träffade vi bl a en kompis till Jompa, som det var riktigt kul att prata med om Bloggen. Det blev en hel del diskussioner. Därefter gick vi till 550 som är ett ställe för lite yngre. Det var otroligt mycket folk där och vi var naturligtvis de äldsta på dansgolvet.... ;-) Jag träffade några kompisar till Julia...kul! Vi fortsatte sedan till Oleary´s där vi träffade några bekanta och ett antal personer som gärna ville diskutera. Det blir lätt så.....

Kvällen...natten blev sen, men kul var det...

Torsdag 12 februari - sommarkänsla med beachvolley....woh...

Vaknar med ett litet leende på läpparna.... Förväntningar..??? Dagen ska börja med ett företagsbesök för kommunledningen...idag är det ett företag som har beachvolley...och vi ska få spela...så kul! MER sånt...

Det var ännu roligare än jag föreställt mig.....MEN... så jobbigt...puh...trots att jag trampar på min Orby 30 min varje dag och går mina promenader på helgerna... Jag vill passa på att ge en JÄTTE eloge till Susanne Bergström (s), kommunalråd (modell större) som också ställde upp och slog några bollar. Varken Marita Lärnestad (m), Mats Siljebrand (fp) eller Tage Gripenstam (c) gick ens ut på planen.....DÅLIGT!  Jag fick tillslut ha landslagstränaren Mattias helt för mig själv....;-)....fantastiskt roligt! 

Jag ska i alla fall gå en grundkurs i beachvolley med Jimmy och Julia, Jenny bor i Uppsala och har inte möjlighet att vara med...tyvärr..! Jag ser fram emot det.

Efter detta inspirerande företagsbesök så hade Elias och jag ett möte med kansliet, Sanna som är anställd och Ing-Marie, som är ordförande i vår mp-styrelse som har ansvar för de administrativa frågorna. Vi gick igenom när vi ska ha medlemsmöten osv. men också lite annat stämde vi av.

Sedan gick Elias, kommunalrådssekreterare, och jag upp till Torekällberget och åt en god lunch samtidigt som vi hade ett medarbetarsamtal. Jag tycker det är viktigt att Elias trivs och får det utrymme han vill ha i sin anställning. Vi konstaterade att båda våra jobb, kommunalråd och kommunalrådssekreterare, är på något sätt UPPSLUKANDE. Har man ambitioner och krav på sig själv, så ska man passa sig.....för utbrändhet. Man måste ALLTID vara medveten om riskerna, eftersom vi har oreglerad arbetstid och ska göra det som förväntas av oss.......väldigt diffust, men mycket krävande.

Efter detta, som jag anser vara ett mycket viktigt möte, hanterade jag några mail och några telefonsamtal.

Jag hade också ett kort möte med vår säkerhetschef, Sven.

Vid 18-tiden åkte jag hemåt.

Hemma börjar jag med att köra 30 min på Orby, träningsmaskinen...missade ju igår,,.och tittar samtidigt på TV 4 nyheterna. Sen sitter jag på pilatesbollen och tränar ryggen när jag kollar på Law and order...min avkoppling.... ;-)

Jag har idag inte hunnit kolla om jag behöver svara på några bloggar eller kommentarer på Lt.se.

Kl är 23.00....och jag säger suss gott...

Onsdag 11 februari - pengar, pengar....som saknas.

I morse kom jag iväg hemifrån lite senare än tänkt. Jag valde att titta på SvT "Gomorron-soffan" där Anders Lago (s) kommunstyrelsens ordförande, var inbjuden för att tala om problemen med barnfattigdom. Södertälje ligger på 4:e sista plats bland kommuner. Trist, men inte så förvånande då det ofta handlar om barn till arbetslösa, och vi har ett stort antal flyktingar som inte tagit sig in på arbetsmarknaden. Det är inte klokt egentligen, eftersom många har en bra utbildning från sitt gamla land. Tyvärr är läget så.....

Mitt första möte idag 9.00 var kommunstyrelsens arbetsutskott, där vi gick igenom ärendelistan till Kommunstyrelsen. Vi fick också ett antal informationer och var klara 12.30.  En timme hade jag tid för mailsvar och förberedelse inför kvällens politiska gruppmöte med mp. Kl 13.30 hade jag först ett möte med (1:e) Miljöstrateg Madeleine i en timme som följdes av att ytterligare en miljöstrateg slöt upp och vi diskuterade vidare, kring arbetet med att ta fram en klimatstrategi. Vi var klara 15.30 då jag kallat till ett kris-ekonomimöte med Sbk (Tn). Vi gick igenom bokslutsläget och verksamhetsplan och internbudget för 2009. Det tog en timme. Därefter hade jag bestämt en fika med en kompis, som fått vänta en timme p g a det snabbt tillkomna krismötet. Jag visade honom vårt Nya Stadshus, sedan gick vi på kondis och åt wienersemla och kaffe. Gott......

18.00 började så mp-mötet med politiska gruppen då vi går igenom vad som händer i nämnder och styrelser, men också de ärenden som ska upp i kommunstyrelsen. Dessutom informerar jag och Elias från kommunalrådskansliet om det är något ytterligare aktuellt. Bl a har vi precis fått en slutrapport om Järnas möjlighet till att bli en egen kommun. Slutsatsen är att om Järna ska kunna erbjuda samma nivå som idag så behöver skatten höjas med 2,09 kr.....inte så lockande.

Jag kom hem vid 21.00 och orkade inte träna, men har trotts alla möten ändå gått drygt 5.000 steg...altid nått....

Nu är kl 22.40 och jag somnar nästan sittande vid datorn....

Gonatt....


Tisdag 10 februari - spårbundet till Norrköping...

Oh, en härlig morgon...fast...lite svårt är det att ta steget ur sängen...trots allt.

På väg in till jobbet funderade jag på vad jag ska ha på mig på 25-års festen på fredag, då de som jobbat 25 år får en vald gåva.. Jag är glad att jag inte är man, då skulle det inte vara så mycket att fundera över... ;-)  Vi gruppledare och ordföranden ska vara bordsvärdar och se till att de som sitter runt det bord vi har ansvar för har trevligt. Ja, ja vi får se vad det blir och hur det går.......

Idag ska Elias (kommunalrådssekreterare) och jag åka till Norrköping och träffa andra miljöpartister från kommuner som sitter i majoritet. Men först hinner jag med lite jobb vid datorn. Boka några möten...stämma av några kommande ärenden på telefon. Sen tog vi  buss ut till Södertälje Syd och X2000 till Norrköping. Det tog knappt 1 timme...bekvämt..

Det är intressant att höra hur andra kommuner har det med samarbetet i sina koalitioner. Det var Norrköping som samarbetar med s och v, liksom vi i Södertälje och även Malmö. Vi i Södertälje har samarbetat längst och har bäst erfarenheter, mycket beror på personkemi, det går aldrig att komma ifrån. Sedan var det Örebro, Västerås, Skövde och Motala som alla samarbetade med de borgerliga. Flera av dessa hade haft samarbete med s tidigare, och upplevde att det var lättare att komma överens med de borgerliga. Jag tror det handlar om att s oftast i många år varit ett över 51%-parti och därför aldrig behövt samarbeta. Det finns ett antal gamla pampar som är arroganta och inte förstår att tiderna förändras och samarbete behövs för att få majoritet. Jag är övertygad om att ett gott samarbete bygger på tillit och respekt för varandra. I många kommuner måste Socialdemokraterna inse att de inte är tillräckligt stora för att regera själva och släppa in mp och v. Samtidigt, och inte helt oviktigt, så måste mp i många kommuner förstå att det inte går att agera som om man satt i opposition. Detta gäller definitivt inte samarbetet i Södertälje. Där har vi byggt upp ett förtroende mellan våra tre partier och har respekt för varandra.

En sak jag inte kunde låta bli att lite sorgligt notera vid vårt möte i Norrköping är att vi var 7 kommuner med 6 kommunalråd och en gruppledare, vi var 15 st personer varav 9 var män och därmed 6 var kvinnor. Av kvinnorna var 1 kommunalråd, 1 gruppledare och 4 var sekreterare............... tål att fundera på...

Det var iallafall ett bra möte...

Kl 19.24 stod vi åter på Södertälje Syd...och jag blev hämtad av den tangoröda...av Julia.

Äntligen hemma igen och snabbt igång på Orby, trampmaskinen i 30 min....jag får inte slarva med detta. 30 min på pilatesbollen...lika viktigt...Puh...klar och väldigt nöjd.

Datorn är på, så klart, och jag svarar på några mail, och bevakar några bloggar....

Nu är jag trött och måste sova sött.....kl är 23.35

Gonatt...

Måndag 9 februari - uppskattning av bloggare...

Måndag morgon och jag känner mig pigg och kry. Det märks verkligen att det har blivit mycket ljusare när jag ska gå upp. Idag var det dessutom sol, sol, sol, men kallt och ISIGT... Det kalla vädret gillar jag, men isen är besvärlig. Jag skulle behöva skridskor ner till bilen, för att inte tala om när bilen ska ner på vägen...

Ja, ja, jag tog mig till jobbet och kom turligt ihåg att vi idag skulle byta parkeringsplats. Våra platser är nu klara på baksidan av Nya Stadshuset. Vi är några stycken som betalar för egna parkeringar och har nu en tid varit platslösa, men fått stå nere vid centralen. Trots detta fick jag p-böter i förra veckan...av mitt eget kontor.... så kan det gå.

Jag hann plocka lite med mina papper innan mitt första möte med vår kommunikatör, Helena. Vi gick igenom lite om hur vi kan tänka oss vad media kommer vara intresserade av och vad jag skulle vilja få media på. Mitt under vårt samtal gick brandlarmet, det var bara att ta sig ut på gården. Tyvärr var vi inte så informerade som vi trodde, utan gick ut i fel utgång. När ett hus med ca 450 personer ska ut samtidigt gäller det att använda alla utgångar. NU, har vi lärt oss en läxa och kommer klara detta bra nästa gång. Det var ett falsklarm, eller fellarm kan man säga. Vi fick ganska omgående gå in igen. Vår närmaste granne är brandstationen, så de har nära att komma och kontrollera och återställa larmet. Det känns tryggt! Vi fortsatte vårt avbrutna möte...

Lunchen försvann i ett huj, så det blev bananer, apelsin och äpple idag. Det är svårt med måndagar, att hinna. Kl 13.00 har vi vårt regelbundna måndagsmöte med k-råd och k-sekr där vi stämmer av inför kommande vecka. Många punkter är det. Vi gick igenom ärendena till kommunstyrelsen och dagordningen till kommunstyrelsens arbetsutskott. Inte så mycket att berätta om. Flera rapporter och remissvar på betänkanden från riks. Ekonomiska rapporter, som inte är så roliga att läsa, numera. Det kommer bli ett svårt år 2009 att hålla budgeten.

Efter lite mailhantering efteråt, så tog jag bussen hem. Julia slutade tidigare idag och hade fått ta den tangoröda miljöbilen hem tidigare. Men det är helt okej att åka buss...om tidtabellen passar vill säga. Jag var så hungrig och kunde inte låta bli att få Julia med på att köpa pizza. Det passar bra att kliva av bussen vid pizzerian, hämta och åka hem. Julia beställde sovlaki och tsatsiki istället, men jag tog en Calzone, och det var riktigt gott...mums..

En stund efter maten körde jag 30 min på Orby, trampmaskinen, och satt på pilatesbollen i 30 min och tittade på LAW and order, min avkoppling....

Hade som vanligt datorn på, så jag har koll på mailen och de bloggar jag bevakar. Jag fick i Jompas gästblogg på kringelstan.se uppskattning för att jag som enda politiker varit inne och kommenterat hans inlägg och andras kommentarer. Jag tycker det varit väldigt kul att delta och tror det är bra för demokratin att föra en dialog på detta sätt. Det ger möjligheter till medborgarna att ifrågasätta och fråga mig saker. Jag tror det ger en bättre förståelse för mig som politiker.

Nu är klockan som vanligt alldeles för mycket 23.25

Jag måste sova...ska till Norrköping i morgon...på en snabbvisit...

Gonatt...

Söndag 8 februari - Ishalka...

Idag har jag städat, tvättat, sorterat tidningar och post. Det är otroliga mängder papper vi använder, till viss del helt i onödan. Kasse på kasse med återvinningpapper och förpackningar..... Jag längtar efter FNI...som jag berättade om i ett tidigare inlägg.

Jag har under dagen haft datorn på och pendlat mellan hemmasysslor och datorjobb. Jag har lite att bevaka just nu......kommentarer på en Blogg, Lt:s kommentarer och mp:s debattforum.

Idag var det inte lika skönt att motionspromenera som igår. Det blåste rejält och det var otroligt isigt, nästan överallt. Det tog extra lång tid att ta sig runt, mer än 11/2 timme. Det var nästan mörkt när jag väl halkat hem. Det är en stor fördel att ha stavar sådana här dagar. Jag hade nog kanske vurpat utan dem idag. Hemma utanför hos mig är det så isigt så det går knappt att komma upp med bilen, ännu mindre att gå....

Senare var det dags att ta itu med att läsa handlingarna inför kommunstyrelsen...det känndes inte så lockande. Några ärenden var jag tvungen att diskutera på mailen.

Klockan 21.00 var det dags att sätta sig på pilatesbollen och kolla på Beck....samtidigt som jag hade koll på mailen. Mitt i Beck skjutsade jag ut Julia till bussen. Hon skulle se på film med brorsan Jimmy, och sova över i hans lägenhet i stan´. Det går så dåligt med bussar på förmiddagen utifrån oss. Det är ett ständigt pusslande med bilen och busstider och hämtning och lämning. Men det får man ta om man vill bo på landet...och DET vill jag.

Nu är kl 23.20 och det är dags att sova...

Gonatt...


Lördag 7 februari - De hemlösa..King Julian & Maurice

Idag skulle min älskade mormor fylla 92 år. Vi kallade henne "mommo" för hon ville inte bli kallad gammelmormor av mina barn. Jag kom alltid så bra överens med mommo. Hon var alltid glad när vi träffades, och hon älskade att pyssla med trädgård och grönsaksland. Där var vi lika. Mommo födde min, lika älskade, mamma när hon var 17 år... Det var säkert inte lätt i en liten ort som Orsa i Nordvästra Dalarna. Hon var 40 år när jag föddes, en riktigt ung mormor. Idag är mammorna nästan i den åldern. Tiderna förändras....

Redan i morse visste jag att min största uppgift idag var att göra rent kattlådorna....6 st...suck....och nu ska jag berätta hur det kom sig att mina "hemlösa lussekatter" flyttade in. Torsdag före första advent skulle jag och julia baka lussekatter. Jenny skulle fylla 25 år på fredagen och vi skulle fira henne. Redan när jag kom hem såg jag att det var två helt främmande katter på min veranda. Under kvällen satt de troget på mitt fönsterbleck tätt ihoptryckta och följde mig med blicken varje gång jag gick förbi fönstret.  När klockan började närma sig 22.00 började jag bli fundersam. Jag ringde till min närmaste granne, men de hade inte skaffat nya katter. Då blev jag lite smått desperat, inte för att jag inte skulle tycka om katter, men jag har nog...5 stycken...varav en visserligen bor i en grannes hundkoja...men 4 katter som bor hemma är nog. Men vad gör man som stor kattvän....jag ringer runt till de närmaste grannarna, som på landet innebär allt från 50 m till 2 km....ingen kände till katterna...som fortfarande satt på fönsterblecket och tittade in.  Det var kallt ute, flera minusgrader....bara en natt tänkte jag, som stor kattvän.  Jag  gläntade på dörren...och på två sekunder var de inne. Den ena slängde sig direkt på rygg och ville bli kliad på magen....vilket självförtroende. Och på den vägen är det.... Jag är övertygad om att någon, som vet att jag är en stor djurvän, dumpat dem hos mig....

Under julhelgen fick de namn King Julian och Maurice, men de var fortfarande hemlösa. Nu börjar det dessutom bli dags för kastrering...men de är fortfarande hemlösa. Jag har keliga katter, som gärna hoppar upp i knät...men dessa är extrema. De vill helst sitta på axeln närman går, ligga under hakan när man ska sova och när jag ska fika så vill BÅDA sitta i knät på mig samtidigt. De är OTROLIGT gulliga och sällskapliga. Turligt nog funkar det bra med mina övriga katter.


King Julian och Maurice


Under ett par dagar har jag varit inne på en Gäst-Blogg på Kringelstan.se och kommenterat. Det blir så lätt bara missnöje som inte har någon verklighetsförankring. Jag tycker det är synd...det är så mycket osakligt gnäll i samhället...

Nu är kl 21.30 och jag ska kolla på Wallander... kanske återkommer..annars Gonatt.

Jag glömde berätta att jag gått min motionspromenad på 6,5 km. En underbar upplevelse, som vanligt. Det var nysnö..och massor med spår i snön. Jag såg älg-, rådjur -och grävlingspår (tror jag) kanske också vildsvinsspår, men lite mer osäkert. Det var fantastiskt vackert..helt stilla, men tjock dimma.

NU ska jag sova...kl är 00.00

Fredag 6 februari - problemlösare på olika sätt....

Det första jag såg i morse när jag klev upp var att det snöade. Jag gillar verkligen vintern och snön, men nu var det +0 och just det tråkiga plusset gör att det blir slask, tyvärr. Det tycker jag är riktigt trist..... Jag skulle iväg direkt på morgonen till Lindvreten, vid Kungens Kurva, till ett Direktionsmöte med Södertörns brandförsvarsförbund. Jag gillar verkligen brand-frågorna efter att jag varit gift med en brandman i ca 25 år....det är viktiga frågor. Vi fick en information om bland annat antal insatser per kommun under 2008, vilket är intressant. Södertälje har alltid flest antal insatser. Men Botkyrka skuggar hela tiden.  Vi behöver utöka samarbetet mellan kommunen, polisen och brandförsvaret i förebyggande syfte. Vi har börjat och kommit en liten bit påväg, men jag tror det finns mycket mer att göra.

Efter mötet åkte jag tillbaka till Södertälje och stadshuset. Jag hade ett inbokat möte efter lunch med kommunstrategen, Roger. Vi gick igenom hur vi ska gå vidare med att Södertälje ska bli en Fair Trade City, som handlar om solidaritet med världens folk. Om vi i kommunen, både den kommunala verksamheten och handlare eller t ex restauranger köper "Rättvisemärkta" varor så förbättrar vi arbetsvillkoren för de som tagit fram den varan vi köpt. Kaffe är ett enkelt sätt att helt privat vara med och bidra till en bättre värld. Vi är redan ganska duktiga i vår kommun, men behöver ha en planering för att utveckla oss. Det känns positivt, men också utmanande att öka medvetandet. I Nya Stadshuset har vi i allafall rättvisemärkt kaffe och socker. Det känns bra....

Jimmy och Julia lockades sedan hem med japansk mat...  ;-)  ..sushi är inte så dumt. Vi åkte hem och åt en väldigt god fredagsmiddag.

Idag har jag tränings-ledigt från Orby, trampmaskinen. Men jag har suttit en stund på pilatesbollen......men jag glömde stegräknaren idag, så jag vet inte hur många steg jag gått....men känner att de egentligen är för få. Det tar jag igen imorgon.......

Nu slappnar jag av och tittar på crime-serier....funderar på om jag borde blivit polis istället. Det känns lite konstigt om min avkoppling är att se på våldsbrotts-serier....MEN, jag har en teori...jag gillar problemlösningar i alla sammanhang. I crime-serier, typ CSI, handlar det om att lösa brotten...och det gillar jag. Problemlösare behövs på många platser i vårt samhälle...inte minst in om politiken.

Äpplet faller inte långt från trädet....brukar man väl säga.... Jenny har sökt till polishögskolan och klarat fystest och nu fått besked om att hon gått vidare ytterligare.... Jenny skulle bli en SÅ bra polis...klok, vänlig men mycket bestämd. Grattis och en stor kram till dig, Jenny. Hon läser just nu sociologi på Uppsala universitet, som inte är helt fel för en eventuellt kommande polis som dessutom redan är utbildad hälsopedagog......

Nu är kl "bara" 22.24...och jag ska inte gå och sova ännu.....

men gonatt....ändå..




Torsdag 5 februari - att vara en vänskaplig motivator....

I morse  vaknade jag och kände mig lite nervös men ändå nyfiken på hur dagen skulle utvecklas. Jag skulle iväg på en ledarskapsutbildning där vi skulle få en personlig IDI-profil.  Den visar hur andra uppfattar hur man beter sig, och hur man samarbetar. En tid innan detta mötet fick vi samla information för detta. Först svarade jag på frågor om mig själv för att få en uppfattning om vad jag själv tror att andra tycker, sedan fick jag be 6 personer som jag känner göra samma sak om hur de uppfattar mig. Jag blev positivt överraskad över resultatet. Jag uppfattades vara en så kallad "vänskaplig motivator"... ambitiös och energisk. Själv trodde jag att jag var mindre social och mer analytisk. Jag ansågs dessutom kunna samarbeta på ett bra sätt. Det kändes riktigt bra....

Utbildningen tog hela dagen och först vid 16.30 var jag tillbaka i stadshuset. Svarade på ett antal mail, som kommit under dagen för att kl 17.00 ha ett presidiemöte inför tekniska nämnden. Vi gick igenom de olika ärendena både de vi ska besluta om och de vi endast får information om. Vi ska bland annat godkänna årets bokslut och besluta om vår verksamhetsplan för 2009. Den har vi väntat med, eftersom kommunstyrelsen i ett åtstramningspaket med anledning av minskade skatteintäkter, i finanskrisens spår, beslutat om ett antal nedskärningar. Framför allt för oss i tekniska nämnden. Det blir nog tungt att klara 2009....

Jag åkte hemåt vid 18.30 tiden, i min tangoröda miljöbil, och kände mig ordentligt trött. Det har varit en spännande men väldigt intensiv dag...

Jag har ändå trampat 30 min på Orby och suttit ca 30 min på pilatesbollen...och gått knappt 7.000 steg.

kl är 23.00 och jag är ordentligt trött.

Gonatt...


Onsdag 4 februari - politiker är vanliga människor...

Idag var det varmt och skönt i badrummet och jag uppskattade det verkligen, efter gårdagens köldchock. Jag hade som vanligt lite bråttom för att hinna till det första mötet kl 8.30. Det var ett möte med Vägverket, region sthlms län. Det var ett intressant möte där vi gick igenom vad vi i kommunen har önskemål om att Vägverket ska prioritera i sina åtgärder. Det kändes ganska positivt. Det är bara ett problem och det är att det finns för lite pengar.....

Jag hade ytterligare ett möte innan lunch, med Demokrati och mångfaldschefen, som även är ansvarig tänsteman för folkhälso och barnfrågor. Vi gick igenom vad som ska prioriteras när det gäller dessa frågor. Jag vill analysera statistiken kring den utbredda barnfattigdomen i Södertälje. Jag vill också titta på orsakerna till ungdomars psykiska ohälsa. Vi måste veta vilka orsaker som ligger bakom för att kunna sätta in åtgärder. Jag är verkligen bekymrad över hur många ungdomar mår i dag.

Sedan hade jag och nya samhällsbyggnadsdirektören, Gunilla, bestämt att äta lunch tillsammans. Hon har idag jobbat sin tredje dag..... Det var en mycket trevlig lunch, och jag känner att vi kommer kunna jobba väldigt bra tillsammans. Det känns riktigt bra!!!

På eftermiddagen hade jag tid för att gå igenom några viktiga mail, och att läsa ett antal handlingar bland annat förslag till barn- och ungdomspolitiskt program.

Klockan 17.31 tog jag bussen hem.....Julia hade tagit bilen hem tidigare under dagen.  Hon hämtade mig vid busshållplatsen, som ligger ca 2,5 km hemifrån. Det är lite för långt att gå.

Efter middagen startade jag datorn och kollade mailen 45 st har jag fått idag, det är några stycken.... Jag var också inne och kommenterade en blogg på kringelstan som generaliserade totalt negativt om politiker. Jag avskyr när man spär på politiker föraktet. Vi som är förtroendevalda är helt vanliga människor, som jag försöker beskriva här på min blogg. En del är bra, andra mindre bra. En del är trevliga, andra inte...osv. Jag som finns inne i detta vet hur de flesta av oss jobbar oerhört mycket, och tar vårt uppdrag på stort allvar.

Jag trampade på "Orby" i 30 min, satt på pilatesbollen i 30 min och tittade på "Det okända" samtidigt. Det är lite spännande tycker jag. Ca 5.000 steg har jag gått idag. Lite för lite....men, men....

kl är 22.32...och nu lockar sudokun, den annorlunda förståss........form/diagonal/kakuro eller staket... ;-) Kul!

Gonatt....

Tisdag 3 februari - En isande kyla...

Redan innan jag la mig igår så tyckte jag det var ovanligt kallt, trots att jag eldat i kakelugnen hela kvällen. Jag har normalt, på vintern, bara elementen på i badrumet och duschrummet.  Nu var det plötsligt iskallt i badrummet... elementen fungerade inte. Ute var det -11 grader och temperaturen var bara 17 grader inne trots att jag eldat. Jag bestämde mig för att försöka hålla liv i elden några timmar till. Jag fick sätta på alarmet kl 02.00 och gå upp och stänga igen kakelugnen....

På morgonen var det så klart väldigt kyligt. Jag har aldrig åkt till jobbet utan att duscha på morgonen, men nu var det inte mycket att välja på. Jag började ändå med att tända kakelugnen och därmed var jag tvungen att vänta tills det brunnit ut och blev direkt försenad till mitt första möte, med miljöchef och miljöstrategerna. Vi gick igenom prioriteringar i verksamhetsplanen för 2009. Det blir ett spännande år...

Jag hade under bilresan in till stan´ fått tag i en bekant på telefonen som jag visste kunde hjälpa mig. Med värmen alltså...Jag hade tur, han hade tid att komma och äta lunch och titta på cirkulationspumpen. Efter att jag haft ytterligare ett, för mig väldigt viktigt, möte var det dags att rusa iväg och hämta  den beställda lunchen som var från Minako...sushi och lite annat japanskt....gott.

När jag kom hem var det en enkel match för Lars, min kompis, att få igång cirkulationspumpen. Men den börjar bli till åren, 18 st närmare bestämt ... den behöver troligtvis bytas... Lunchen var god och jag var snart påväg in till stan´ igen för att hinna jobba lite vid datorn. Jag hann en hel del.

Jag åkte sedan hem vid 17.00, vilket är ovanligt tidigt. Men Julia hade slutat sin sista lektion på Komvux, så vi åkte hem tillsammans. Vi fortsatte att elda och värmen steg snabbt till normalnivå....men eftersom det är kallt ute så får man elda ihärdigt.

Sedan blev det tid för mitt, numera, regelbundna träningspass. Jag trampade på "Orby" i 30 min och satt på pilatesbollen i 25 min, allt under beskådan av Law and order.... ;-) Jag har idag gått ca 6.000 steg.

Nu är kl 22.20 och jag tänker snart sussa gott, efter lite diagonal-sudoku, så klart...som vanligt.

Gonatt...

Måndag 2 februari - Min semmeldag...och trygghetsfrågorna...

I morse var det ett underbart vinterväder. Solen sken och snökristallerna gnistrade som diamanter. Det var kallt men friskt. På vår lilla väg var det halt som det varit den senaste veckan. Det är faktiskt lite besvärligt, även om man nu ändå börjar bli van.

Jag hann jobba lite med mailen innan mitt första möte, som var en förmiddagsfika på kondis med koncerndirektören, Kjell. Han är ansvarig för mina frågor som orförande i tekniska nämnden, och vi gick igenom ett antal frågor som kommer vara aktuella i framtiden. Jag åt min första....(!) .... semla. Den var god, trots att jag egentligen vill ha den i varm mjölk med lite socker och kanel. Nu fick jag äta den till en Kaffe Latte. Inte så dumt det heller. Därefter hade jag ett möte med tekniska nämndens sekreterare, Inga, då vi bland annat gick igenom ärendelistan till nästa nämndmöte, som vi ska gå igenom med hela presidiet på onsdag. Jag behöver vara lite förberedd.

Direkt efter lunch hade vi vårt vanliga måndagsmöte mellan kommunalråden och kommunalrådssekreterarna. Den största delen av mötet diskuterade vi trygghetsfrågorna. Vad är egentligen trygghet? Naturligtvis olika för olika människor. Vad behövs för åtgärder? Hur ska vi få vuxna människor att ta ett större ansvar för sina barn och ungdomar? Hur ska vi kunna ge stöd åt de ungdomar som inte har det stöd de behöver från vuxenvärlden...?...Det bekymmrar mig mycket... Hur ska vi få ungdomar som har, eller är på väg att hamna snett i tillvaron att ändra vägval? Hur ger vi dessa ungdomar en framtidstro...? Stora, svåra frågor...men vi får aldrig ge upp. Vi var inte klara förrän kl 16.40.

Direkt efter ville Julia gå och fika med mig och shoppa lite på stan´.... Vi gick på kondis och åt varsin wienersemla....min andra semla...(!) den dagen ;-). Det var väldigt gott, fast vi var ordentligt proppmätta efteråt...och det kommer dröja innan jag äter någon semla igen... Jag skulle egentligen på ett så kallat Grönt Kafé, med en föreläsning om -Tillväxtens sista dagar - och sedan?-. Men ibland måste man prioritera annat.

Efter en stunds shoppande så skulle Julia på filmkväll med brorsan, Jimmy , och jag åkte hem och lagade lite middag. Det var riktigt kallt inne, så jag fick elda hela kvällen i kakelugnen för att få upp värmen. Veden tog slut, så jag var tvungen att gå ut och hämta i stallet. Det var en fantastisk stjärnhimmel, som var väl värd att se....och jag stod en stund och bara njöt av tystnaden och alla millioner stjärnor. Jag såg dock inte ett enda stjärnfall...

Väl inne igen trampade jag i 30 min på "Orby", det är riktigt, riktigt bra. Jag satt sedan i 25 min på pilatesbollen och tränade ryggen. Allt medan jag tittade på CSI. Jag har dessutom gått ca 9.000 steg. Jag känner mig duktig...

Jag kom ikväll plötsligt inte in på min webbmailsida så jag kunde tyvärr inte jobba någonting. Ja, ja det får vänta till imorgon.....trots att det är några viktiga mail som jag skulle behöva hantera redan ikväll....kanske får ta det genom telefonen, fast det är lite krångligt.

Nu är kl 23.00 och jag tänker lägga mig och lösa en annorlunda sudoku.....för att rensa tankarna..

Gonatt.....



Söndag 1 februari - Rosa skymning.....

Vaknar av att jag blir anfallen av inte en utan två katter. King Julian och Maurice, mina hemlösa, är pigga på morgonen och vill att jag ska gå upp...genast.....

Jag ska skjutsa Jenny till jobbet, så är det att bo på landet och bara ha en bil, men jag passar på att packa bilen full med sorterade sopor, mycket blir det. Kattmatskonservburkar blir det massor av, kartonger och en hel del  mjukplast också. Jag längtar verkligen efter att FNI (fastighetsnära insamling) ska starta i Enhörna. Tänk att kunna sortera hemma i 11 olika typer...underbart. Pershagen och Järna är på gång, och som sagt jag längtar...

Jag fick fikabesök, men också hjälp med att laga min torktumlare.... härligt!

Sedan bytte jag till mina "snabbpromenadkläder" och gick iväg på min promenad. Det var lite senare än i går och det hann bli skymning innan jag var hemma igen. Det var en fantastisk himmel i rosa och lila. Tystnaden var lika påtaglig idag som igår.....energin flödar...

När jag kom hem tog jag in ved och tände i kakelugnen...oh vad det är härligt.  Jag tände några ljus och satt sedan vid datorn en stund och svarade på mail och lyssnade till eldens sprakande. Fick så ytterligare ett mail från en medborgare. Lite komplicerad att svara på.

Efter middagen hängde jag dagens tredje tvättmaskin. Jag dammsög en stund och sorterade rena kläder.

Den här helgen har jag inte en enda handling att läsa, med mig hem från jobbet. Det händer inte så ofta, men är skönt ibland. Då kan man koppla av nästan helt......

Jag har idag gått ca 12.000 steg...... det är okej...

Ikväll ska jag se Beck kl 21.00......och sitta på pilatesbollen....

.

Lördag 31 januari - Energi och tystnad...

Ohh, vilken härlig morgon. Jag älskar att äta frukost på lördagar. En jättestor kopp te, gärna söderte, som tyvärr just nu är slut hemma hos mig.... Det blev grönt earl grey, ganska gott ändå.. ett stort glas juice och en hård smörgås med rökt skinka. Pricken över i är att samtidigt lösa en "annorlunda" sudoku, typ kakuro. Härligt avkopplande..

Därefter startade jag både en tvättmaskin och en diskmaskin och plockade bort alla adventljusstakar, vattnade blommor, sorterade tvätt och plockade undan tidningar och post. När det var klart gick jag min "vanliga" promenad, med stavar, som tar ca 1 timme och en kvart. Det var otroligt lugnt och stilla. Mitt inne i skogen var tystnaden så tydlig att det hördes när jag tänkte.... Isen låg vit så långt ögat kunde nå mot, Mariefred. Det är ett fantastiskt sätt att samla energi.....

Väl hemma igen så tog jag ett hett bad med badoljekulor jag fått i julklapp. Mina hälsenor ömmar, men det känns bättre i det varma vattnet. Jag måste vara noga med att stretcha, under hela dagen. Ömheten ska tränas bort...

Vi åt en god middag Jenny, Julia och jag och sedan åkte de på bio. Jag tittade på Brottskod försvunnen, och slutet på Wallanders-Afrikanen.

Alla ljus var som vanligt tända. Det ger en speciell känsla....

Jag har idag gått knappt 13.000 steg...inte så tokigt.

Klockan är nu 00.15 och jag behöver sova...

Gonatt......

RSS 2.0