Fredag 27 oktober - Fredagsmys....

I morse var det första minusdagen, så försiktighetsprincipen måste tillämpas i trafiken. Jag åkte idag direkt in till stadshuset då jag hade ett möte redan kl 08.00. Elof och Yóki blev hemma med Julia hela dagen med en mysig långpromenad.
 
Jag började med ett extrainsatt Koncernstyrelsemöte, som sedan raskt följdes av ett Kommunstyrelsemöte med en stor diskussion kring beslutet om lokaliseringen av slussbron. Vi i majoriteten s, v och MP vill ha en vidare utredning av hela situationen runt kanalområdet/Slussholmen/Lotsudden, innan vi tar definitiv ställning till det bästa läget. Det är märkligt att ett statligt verk Sjöfartsverket, vill ha ett svar inom ett par månader, som har avgörande betydelse för vår stadskärnas framtid. Alliansen och SD lade sig platt för Sjöfartsverkets billigaste alternativ utan att pröva andra möjligheter....
 
Missade lunchen, men jobbade för att minska de ohanterade mailen innan hemgång... 228 st och man kan bli tokig för mindre... :-/
 
Åkte sedan snabbt till Granngården för att inhandla missarnas kattmat, MJAU. Sedan snabbt vidare upp till mina föräldrar där jag fikade och pratade i ett par timmar. Därefter var det dax för Djurmagazinet för lördagsgodis till vovvarna och sponsorsnack inför vår Raspecial, för våra fina Alaskan Malamute, nästa helg. Jag blev lovad en låda med grejer, som ska hämtas i nästa vecka. Heja Djurmagazinet i Södertälje.....!
 
Därefter en efterlängtad handling på ICA i Enhörna, där jag även hämtade min beställda pannlampa Magic Diamond Spot 2012, ska snart provas i totalt mörker...
 
Kom hem till vacker skymmning över Stora Nora (lite suddig, men kolla månen så fin)
 
 
Julia tog sedan med sig Elof till stallet för att mocka åt Loo-Loo och då fick Yóki jobba med en kon fylld med hundgodis.... Bra mental träning för en hund....
 
 
Nu har de fått varsitt märgben och ligger ute och myser.... mina älskade polarhundar som blir mer och mer nöjda ju kallare det blir... :-D
 
//Ewa
 
 

Torsdag 25 oktober - Älgarna demonstrerar....

Imorse var det ingen överhängande brådska till Stadshuset, men när jag, Yóki och Elof skulle hoppa in i bilen så såg jag i ögonvrån två nyfikna älgar som tittade på oss från granntomten.
 
 
Vovvarna var helt fokuserade på kycklinggodis som de brukar få när de hoppat in i bilen och satt sig lugnt och stilla och märkte inte älgarna. Eller så är de inte så intressanta längre då de allt som oftast kommer och hälsar på, även innanför staketet till vårt hägn....
 
Hade idag första och enda inbokade mötet kl 11.15 med 4 båtklubbar, samma som jag träffade redan i måndags. Denna gång ville de träffa kommunalråden. Vi hade en timmes diskussion om deras synpunkter på bland annat förslag till höjd arrendeavgift.
 
Innan dess var jag tvungen att finjustera mina två interpellationssvar som skulle vara klara senast kl 12.00. Det var två frågor som jag som ordförande i tekniska nämnden fått av Folkpartiets Mats Siljebrand och som ska besvaras av mig på Kommunfullmäktige på måndag.
 
Här nedan är frågor och svar för dem som är intresserade;
 
"När rustas gångtunneln mellan stationen och Stadshuset för ökad säkerhet?  
 

Mats Siljebrand har tidigare lyft frågan om gångtunneln och dess utformning. Det är en angelägen fråga eftersom det är lätt att konstatera att det fortfarande sker brott på platsen. Det är inte bara Mats Siljebrand och jag som uppmärksammat problemet, även polisen ser att det är önskvärt att lysa upp platsen ytterligare. 

 

Tidigare planerade Tom Tits Experiment en ny utformning av tunneln. Ett antal oklarheter framkom gällande tillgänglighet och drift. Utifrån det rådande ekonomiska läget och de problem som konstaterades under resans gång lades planerna på is. Varken Folkpartiet eller något annat parti har lyft detta ärende som prioriterat i Tekniska nämnden. Vi kommer däremot att vidta åtgärder för att lysa upp platsen ytterligare (typ arenabelysning) samt förstärka belysningen inne i tunneln. Detta är på gång. Även beklädnaden i tunneln bör ändras för att medverka till upplevelse av mer ljus och genomsynlighet. Jag ser gärna kamerabevakning på platsen och har redan lyft frågan med både samhällsbyggnadsdirektören och kommunens säkerhetschef. Men en sådan bevakning måste ske i samverkan med polisen.

 

 Några åtgärder är därmed på gång och kommer alltså att vara genomförda inom kort, då i huvudsak belysningen. Någon stor förändring i enlighet med det som planerats tillsammans med Tom Tits finns det idag ingen plan för. 

 

"Vilka åtgärder planeras på dels kort, dels lång sikt i syfte att förbättra trafiksituatione och luftkvalitet i Birka- respektive Turingekorset?"

 

Det är en komplex fråga som Mats Siljebrand har ställt till mig. Jag vill inleda med att berätta om hur situationen ser ut idag. I Södertälje finns det idag en mätpunkt som mäter partikelhalter dygnet runt och året om, mätstationen står på Turingegatan, ungefär där Arbetsförmedlingen har sina lokaler idag. 

 

Vid mätpunkten har partikelhalter som överskrider gränsvärdena skett vid 28 tillfällen i år, dessa observationer har noterats under vintern eller början av våren. Den högsta gränsen som tillåts är att nivån överskrids 35 gånger per år. Oavsett årets utfall så är det viktigt att det uppmärksammas att läget är kritiskt och att partikelhalterna är höga under vissa delar av året. Självklart måste åtgärder vidtas för att komma till rätta med problemet. 

 

Det som gjorts nyligen är att en hårdare beläggning lagts på vägen från Weda till Turingekorset. Arbetet med att förbättra skyltningen pågår för att tydliggöra att motorerna ska stängas av vid broöppning. Denna skyltning ska finnas uppsatt utefter hela sträckan WEDA – Turingekorset. Tyvärr har denna åtgärd försenats och skulle egentligen varit klar redan nu till hösten. 

 

För att få ett bättre flöde med färre onödiga stopp så pågår även ett arbete med den reglering av vilka tider som bron inte får öppnas för sjötrafiken. Nuvarande regler är ungefär tjugo år gamla och det är på tiden att de revideras utifrån dagens trafikströmmar. Det kan även vara aktuellt att sänka den tillåtna hastigheten.

 

I det korta perspektivet är även sandupptagningen en viktig fråga där det gäller att göra detta på ett sådant sätt att partiklarna inte virvlar upp, som höjer nivåerna av partikelhalter. Sandupptagningen på sträckan Weda – Turingekorset är en enskild del av den totala sandsopningen där särskild dokumentation görs för att göra detta på ett optimalt sett ur partikelhaltsperspektiv. 

 

På lite längre sikt är det viktigt att styra trafiken mer över Saltsjöbron för att avlasta Birkakorset. Där är Ritorpsleden det projekt som ligger närmast i planeringen. Sagoleden är också ett viktigt instrument för att leda trafik över Saltsjöbron vilket blir en avlastning för Mälarbron och sträckan Weda - Turingekorset, detta finns med i planeringen för de närmaste åren. 

 

En ny mätstation kommer att sättas upp under hösten som komplement till den befintliga men längs vägen på motsatta sidan av bron. En större trafikanalys för centrala Södertälje ska genomföras med början under 2013. I denna utredning ska också möjligheten av att förbjuda tung trafik på sträckan ingå.

 

Nu har jag 222 ohanterade mail, så jag får nog sitta kvar en stund vid datorn och sortera fram de viktigaste för att åtgärda.

 

 Åkte sedan direkt till hunddagis..... :-)

 

 
 
Elof sitter inte i fängelse men undrar varför jag inte kommer in direkt och tar emot alla hundpussar. Yóki syns inte i bild, då han står och ylar med nosen tätt tryckt mot dörren.....
 
 
//Ewa

Onsdag 24 oktober - En heldag med tekniska nämnden

Efter svängen förbi hunddagis och avlämnandet av mina fina vovvar, så var det bråttom in till stadshuset och en heldag med tekniska nämnden.
 
Vi började med en genomgång av förutsättningarna för Tn utifrån den Mål&Budget som kommer att gälla för 2013-2015. En stram budget med nedskärning på drygt 3%, vilket inte blir lätt. Vi har ändå en möjlighet att öka intäkterna men får förstås alltid stort motstånd mot höjda p-avgifter, arrendeavgifter eller annat.
 
Vi gick igenom investeringsplaner där förutom större ny/ombyggnader av gator och vägar det ska bytas ut ca 7000 belysningspunkter till mer energisnåla.
 
Därefter fick vi en lägesrapport om hur förändringen av stadskärnan löper på.
 
Södertälje ÄR vackert med Mälaren i norr och Östersjön i söder med kanalen som förbindelse med slussen i stadens hjärta.
 
 
 
Flera attraktiva boendeprojekt står i startgroparna. Det kommer byggas på befintliga parkeringsplatser, vilket är en utmaning att bemöta. Samtidigt finns ca 50% outnyttjad kapacitet i parkeringshus som kommunen inte råder över i nuläget. Hur löser vi detta....?
 
Vi fick en bra redogörelse för hur marktillgången ser ut för företagare. Vi har faktiskt otroligt mycket mark som är färdig för etableringar, samtidigt som vi har en stor efterfrågan. Vi måste få ihop detta....
 
Vi har en helt ny Skogsförvaltare som beskrev läget för vår skog som park, rekreation och produktion. Hälften av vårt bestånd är över 90 år. Han verkade ha en klok och sund inställning till skogsbruk, vilket känns lugnande. Det finns vissa saker som upprör människors känslor och det är bland annat skogsavverkning, jakträtter och parkeringsregler/taxor. Det finns så klart även en massa annat också.... :-)
 
Efter lunch så hade vi själva nämndmötet där vi skulle besluta om den kontroversiella frågan om nya slussbrons placering; frågan är; ska det bli Norra eller Södra alternativet???
 
Jag delade ut ett nytt gemensamt förslag till beslut från miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet, där vi vill ha en genomgripande utredning om förutsättningarna för hela Kanalområdet vid slussen/Slussholmen/Lotsudden. Ska man ta ett så avgörande beslut så måste alla konsekvenser vara utredda. Det går inte att på ett par månader kunna ta ett ansvarsfullt beslut, bara för att Sjöfartsverket plötsligt har bråttom.
 
Vi tog beslut i ytterligare ett antal ärenden och vi bordlade "Riktlinjer för att utarbeta trafiksäkerhetsprogram för Södertälje kommun". Detta är ett viktigt ärende som vi behöver fundera ytterligare på.
 
Efter mötet tog jag tag i mailen igen...en stund. Tyvärr, ökar de ohanterade mailen, eftersom jag har problem med min internetuppkoppling hemma. Ja, ja det ordnar sig nog.... Nu iväg mot hunddagis och ett kärt återseende med älskade vovvarna. Jag varvar ner så bra påväg mot hunddagis, och hjärtat svämmar nästa över varje gång jag får det översvallande mottagandet. Samma sak varje gång..... :-)
 
Hemma var det lite kyligt och jag tände en värmande brasa i kakelugnen.
 
 
Var ute en sväng med hundarna och spanade in stjärnhimlen...
 
//Ewa
 
 

Kontaktproblem....

Har ingen internetuppkoppling förutom via min Iphone. Återkommer imorgon :-(

Kontaktproblem....

Har ingen internetuppkoppling förutom via min Iphone. Återkommer imorgon :-(

Tisdag 23 oktober - Solenergi för framtiden

Idag lämnade jag Yóki ensam på hunddagis, ett privilegium, har jag numera förstått ur Yókis synvinkel iaf.... Han får rå om hundskötarna helt själv under en dag... Elof har däremot varit med Julia på Terapihundsutbildning.
 
Jag åkte därefter till stadshuset och parkerade bilen, tog buss till Östertälje station och Pendeltåget vidare mot Sthlm, signalfel i Sthlm södra, men hann ändå till slutstation Näringsdepartementet....
 
Var inbjuden dit tillsammans med bl a Teknikmarknads Bengt Simonsson och representanter för Västerås, Köping, Nynäshamn och LRF. Vi träffade Hannes-Carl Borg, sakkunnig och numera statsrådssekreterare för Anna-Karin Hatt, energiminister.
 
 
Vårt gemensamma intresse är att föra utvecklingen framåt för solenergin, framtidens självklara energival. Jag lyckades flika in en kort beskrivning av Södertäljes problematik och längtan efter det nya kostnadsutjämningssystemet, där vi skulle få 80 MILJONER KRONOR mer/år. Kände ett litet uns av förståelse.... :-/
 
Satt snart åter på Pendeltåget mot Södertälje, och det kändes SÅ könt att åter vara på hemmamark. Längtar dock till när dubbelspårsutbyggnaden är klar så tågen kan gå ända ner till centrum, utan byte till buss.... :-)
 
 
Här är det ännu tyst, lugnt och stilla....
 
Fick 20 minuters lunch som jag använde som arbetstid med min k-sekr. Därefter ett möte med Kommunala Handikapprådet, som ville prata tillgänglighetsfrågor. Detta tycker jag är mycket viktiga frågor.... och vi i tekniska nämnden är faktiskt väldigt medvetna om detta.
 
Sedan följde ett möte med miljöstrategen som ansvarar för den Klimatstrategi som inom kort ska antas... Absolut inga lätta frågor.
 
Förberedde mig sedan inför Tekniska nämndens heldag under onsdagen, först verksamhetsplanedag och sedan nämndmöte.
 
Försöker som vanligt beta av mailen, i nuläget 181 ohanterade mail.... suck!
 
Hem och krama vovvar och katter, sedan en stund framför datorn...
 
Godnatt! //Ewa
 
 
 
 
 

Måndag 22 oktober - En mötesrik dag

I morse ylade vovvarna när jag gick hemifrån, de är alldeles för vana vid att ALLTID få följa med mig. Julia skulle lämna dem på hunddagis en stund senare och de slutade, så klart efter en kort stund, men känns ändå djupt i mattehjärtat :-)
 
(Mina älsklingar....  :-)
 
Jag började med ett tidigt möte om kommunens ekonomi.... Ingen enkel ekvation att få att gå ihop.
 
Lars min k-sekr var tråkigt nog sjuk idag, trist då vi jobbar väldigt bra ihop.
 
Läste tekniska nämndens handlingar, ganska många lite knepiga ärenden till denna nämnd. Inte minst en miljöbilsdefinition som regeringen föreslår ska vara en nationell definition, som verkar märklig....
 
Vi blev plötsligt uppvaktade av Lasse Pihl, Assyriska FF och Syrianska FC när det gäller fotbollsgymnasiet på Igelstavikensgymnasium. Det ÄR en viktig del av Södertäljes gymnasieutbildning, är min bestämda uppfattning. 
 
Efter lunch traskade jag trapporna upp till 6:e våningen där vi hade vårt "måndagsmöte", som sker varje måndageftermiddag, där Kommunalråd, k-sekr samt Stadsdirektör och Koncerndirektör går igenom olika frågor. Vi hade besök av Telge Krafts VD och kommunens Finanschef och något senare Äldreomsorgsnämndens ordförande och viceordförande. Ja, det är många viktiga frågor att diskutera och hantera.
 
Efter en stunds mailande var det dags för möte mellan (S), (V) och (MP) representanter i Tekniska nämnden. Ett möte vi alltid har några dagar innan det är dags för beslut på själva nämndmötet. Vi gick igenom ärendena och funderade och diskuterade och var sedan överens. Det ÄR en bra atmosfär och ett bra diskussionsklimat i vår grupp.
 
Strax därefter var vi några från Tekniska nämnden som åkte iväg på ett inbokat möte till Östertälje båtklubb, med folk från några Båtklubbar i Södertälje. De är missnöjda med de förslag som de fått från vårt kontor om nya avtal om arrendeavgifter,
 
 
Även oppositionen var inbjuden, men jag som ordförande har en viktig roll i dessa sammanhang. Jag tycker att det är sunt att man reagerar och pratar med oss som har en beslutanderoll. Efter två timmars information, lyssnande och diskussion så tog vi med deras synpunkter och kommer att granska tjänstemännens förslag.
Det ÄR viktigt!
 
Sedan rusade jag vidare för att hinna hem till mitt eget ideella engagemang som ordförande i styrelsen för Svenska Polarhundklubbens rasklubb för alaskan malamute, som skulle ha ett skypemöte kl 21.00.... Jag var hemma 20.55 och vi var sedan klara 22.15...... Mycket ska man hinna med här i livet.....och är nu lite trött :-)
 
Gonatt //Ewa
 
 Ps, Har också beställt en pannlampa som jag har stora förväntningar på; Black Diamond Spot 2012....

Söndag 21 oktober - Disigt men lugnt och stilla

Tredje dagen med bikupa i huvudet... en disig och regntung dag utan regn... alltså så fuktigt att man blir blöt utan att det regnar.... men jag gillar ändå hösten, med en STOR förväntan på de första snöflingorna och en RIKTIG vinter...
 
Idag har jag fixat med granris och ljung, som är SÅ fint
 
 
Nu längtar jag efter frosten :-)
 
Yóki och Elof.....
 
 
 
... hjälpte till, i allafall emellanåt!
 
Gonatt, nu stundar en intensiv vecka... //Ewa

Lördag 20 oktober - Regn och rusk

Idag vaknade vi till regn och rusk, men vem bryr sig väl om det om man har bra regnkläder. :-)
 
 
Ja, liiite blött var det, men det är okej när man kan ta ett varmt bad efteråt. Problemet var att jag halkade omkring i en lervälling på stigarna och Yóki var RIKTIGT bekymrad över det han hade spår på.... Han försökte med alla medel att stoppa mig och sedan Elof. Jag lyssnade på honom och antar att det var en flock vildsvin vi hade, inte alltför långt bort. Vi vände och tog en promenad på vägen istället....
 
På eftermiddagen läste jag handlingar och sedan var det dags för tillagning av potatisgratäng och smördegsinbakad kassler.... MMM, det blev gott.... Jenny och Jesper, Julia och jag åt en riktigt god middag...
 
Sov gott! //Ewa

Fredag 19 okt - Äntligen fredag....

Fredagsmorgonen var mörk och regnig, och jag hade bråttom.... Katter och hundar ska ha mat i lugn och ro men själv väljer jag att äta frukost när jag kommit till jobbet, i allafall de dagar jag måste vara på plats senast kl 08.30. Idag hade vi Koncernstyrelsemöte vid den tiden, så jag och vovvarna måste åka hemifrån senast 07.40 för att vara på hunddagis 08.00. Jag gillar inte att lämna innan 08.00, även om jag får göra det. Det är nämligen då det är tillåtet att öppna luckan till hundgården och det är det första mina älskade vovvar gör när jag lämnar dem, att springa ut och kolla av "sin" hundgård. Det är en stor besvikelse de gånger jag måste lämna innan och luckan förblir stängd och de måste bli lämnade inne. Det svider i ett mattehjärta att se sina älskade vovvars besvikna blick..... :-/
 
 
Elof överst och Yóki nederst är två riktiga soffpotatisar hemma, men INTE på hunddagis..... :-)
 
20 min från hunddagis till stadshuset gör att jag sedan hinner till Koncernstyrelsen innan 08.30. Där hade vi en del knepiga frågor att hantera att t ex höja VA-taxan är inte kul, men nödvändigt då denna verksamhet ska bära sina egna kostnader och inte belasta skattekollektivet. Aktieägartillskott i Telge Peab är inte heller helt lätt, men nödvändigt i nuläget. Ett sekretessärende bordlade vi för att få lite mer tid att fundera och ärendet om genomlysning av vårt inköpsbolag Telge Inköp, återremitterades till Koncernchefen med ett antal frågor för att återkomma senare med svar.
 
Efter mötet har jag försökt att gå igenom mina ohanterade mail som just nu efter lite bearbetning ligger på 134 st... Fick under tiden ett telefonsamtal med frågor om vi i kommunen verkligen vill att lokala entreprenörer ska kunna lägga anbud på våra upphandlingar.... Jag lovade att kolla hur det går till så nu väntar jag på att träffa Samhällsbyggnadsdirektören under en paus i hennes viktiga möte med tjänstemannaledningen, som går igenom budgetförutsättningarna inför 2013.
 
Sen blir det i rask takt Granngården, Djurmagazinet, ICA Nykvarn och därefter hunddagis och raka spåret hem....
 
Äntligen hemma.... och här nedan finns två förväntansfulla killar som väntar på en kvällspromenad med Julia :-)
 
 
Jag sitter under tiden vid datorn. Jag tycker det är bra med mail som kommunikationssystem, MEN man blir då lätt påmind om hur otroligt enkelt det är att kritisera och missförstå saker.... Oj, oj, oj... vad detta tar energi....
 
Nu har mina älskade vovvar i allafall fått varsitt märgben som de ligger ute och gnager på :-) Själv försöker jag beta av mailen. MEN har såklart ljus tända och har det riktigt mysigt!
 
//Ewa

Torsdag 18 oktober - Stram budgetpresentation och demonstration!

 
Denna dag har präglats av förberedelse inför, och genomförande av presentationen av vår gemensamma Mål & Budget 2013-2015 för Södertälje kommun. Det har varit en mycket intensiv period in i det sista för att få alla siffror att falla på rätt plats, genom att göra rätt prioriteringar. En stram budget, där vi gjort allt för att skona förskola/skola/gymnasiet från nedskärningar. Jag är stolt över den "Sociala investeringsfond", där vi från 2011 års överskott avsatte 24 Mkr, som ska börja användas 2013. Vi behöver på alla sätt att ta tag i problem tidigt där det behövs. Det sparar inte bara framtida kostnader utan ger mer friska och nöjda barn. Den psykiska ohälsan bland vår befolkning måste tas på allvar. Vi ger också ett uppdrag om en plan för hur man i skolan ska arbeta med "Hedersrelaterad problematik", som är ett större bekymmer i våra skolor än vi kan tänka oss. Vi kommer kunna göra mycket med våra drygt 4,5 miljarder, men det är en återhållsam budget där alla måste vända på varje krona för att utnyttja den på absolut maximalt sätt. Det blir en uppgift som heter duga, för oss alla.....
 
Som ett litet avbrott innan själva presskonferensen så kom en hel gymnasieskola till stadshuset för att demonstrera.
 
 
 
De gillar inte det beslut som vi av ekonomiska och planeringsmässiga skäl måste ta som innebär att deras skola måste flytta till andra lokaler. Jag förstår dem och det är en sund reaktion. Jag tycker till och med att det är bra att de gör sin röst hörd. Vi lyssnade på dem och försökte förklara varför vi måste fatta dessa trista beslut. 
 
Det blev sedan en sen lunch, som avbröts av ett SMS om ett möte som jag tyvärr hade missat.... suck... :-/ Det var en genomgång av det Miljöprogram som är på väg fram för beslut. Vi hann ändå, trots min miss av tiden....
 
Något senare fick jag en information om synpunkter på hur räddningsvägarna bör vara på vår gågata i centrum, vilket jag omgående måste kolla upp.... några mail skickades.
 
Jobbade för att försöka minska antalet ohanterade mail, kom ner i 120 st....h mina abarn
 
Innan jag gick hem så ringde jag och bokade biljetter till en Julkonsert i St:a Ragnhildskyrka den 21 dec. Mina föräldrar och mina barn med respektive vill följa med... är otroligt förväntansfull!
 
Hämtade sedan mina fina vovvar och nu sitter jag hemma och jobbar.... :-)
 
Gonatt! //Ewa
 
 
 

Onsdag 17 okt MP-förordar det Norra alternativet för slussbrons placering.

Idag började dagen med att jag som vanligt tog en sväng förbi Basta i Nykvarn för att lämna våra fina vovvar på hunddagis.
 
Sedan gick jag upp till åttonde våningen, vilket är bra träning, där vi hade ett avstämnings- och informationsmöte med gruppledarna inför Kommunstyrelsen och denna gång även Koncernstyrelsen. Slussbrofrågan diskuterades bland annat.... :-)
 
Ett litet spontant möte med Boel Godner (S), Kommunstyrelsens ordförande hann jag med innan lunch.
 
Efter lunch hade jag en tid inbokad med Samhällsbyggnadsdirektören, Gunilla Holmquist, för en avstämning inför Tekniska nämndens möte om en vecka. Vi ska samma dag ha en genomgång inför arbetet med att ta fram en verksamhetsplan för 2013.
 
Därefter gick jag åter i trappan upp till åttonde våningen för att vara med på ett möte med styrgruppen för AstraZeneca. Där berättade Anitra Steen, som är vår samordnare i dessa frågor, hur läget är just nu. Hon har alltid mycket intressant att berätta...
 
Jag och min kommunalrådssekreterare, Lars Greger, hann med ett kort möte med vår nya stadsdirektör, Martin Andreae, inför den träff vi tillsammans ska ha med vårt Språkrör, Åsa Romson. Vi ska berätta om vår utsatta situation i Södertälje, med anledning av den oproportionerliga flyktinginvandring som vi haft och har just nu.
 
Innan vårt nästa möte med vår MP-politiska grupp, som vi har varje månad så hann vi, Lars och jag, att slänga i oss lite skräpmat i form av tunnbrödsrullar med kabanoss..... gott ibland!
 
På mötet hade vi flera viktiga frågor som diskuterades. En av de viktigare var valet av broalternativ vid slussen i Södertälje. Sjöfartsverket ska flytta båda slussarna för att få in större fartyg och vägbron måste därmed flyttas. Vi, kommunen, har i detta sammahang blivit lovad att få bestämma var den nya bron ska byggas. Det finns oftast för och nackdelar med i alla alternativ, så även i detta fall. Vi landade dock i ett enhälligt beslut att vi vill förorda en fortsättning att planlägga för det norra alternativet. Vi gillar tanken på en bilfri och grön Slussholme.
 
 
Hade sedan turen att få skjuts hem med Karla Sand, vår MP-ordf, vilket gav 20 minuters trevlig pratstund.
 
Väl hemma så har vi börjat diskutera hur julen ska firas. Mycket att tänka på och ingen ska lämnas utanför gemenskapen, vilket blir krångligare med åren. MEN allt går att lösa... :-)
 
Sov gott! //Ewa
 
 

Tisdag 16/10 Möte med Hållbarhetsutskottet.........

NU tar jag mig själv i kragen och försöker blogga igen...... :-)
 
Har idag haft ett möte i Hållbarhetsutskottet under kommunstyrelsen, där jag är ordförande. Jag kallar det "mitt" utskott då det är några av mina ansvarsområden som talesperson för kommunen och som handlar om både den ekologiska och sociala hållbarheten i kommunen. I nuläget är vi i slutspurten av framtagandet av ett Miljöprogram som innehåller en speciell Klimatstrategi. Vi har jobbat i nästan två år med detta ko
 
mplexa område som ständigt förändras. Vi ska ta beslut i Kommunfullmäktige i december för att det ska börja gälla redan från 1 januari 2013. Vi är redan en av Sveriges bästa kommuner i miljö- och klimatarbetet men ska bli ännu bättre....
 
Vi hade en lång och givande diskussion kring båda dessa dokument med oppositionspartierna (M), (FP) och (C), som kommer ge ett bra utgångsläge för beslut framöver med förhoppningsvis bred politisk förankring.
 
Vi Jobbar också med en Strategi för att minska Barnfattigdomen som är väldigt hög i Södertälje nästan 24% enligt senaste mätningarna för 2010 som Rädda Barnen gör. Det är en skrämmande hög siffro som är oacceptabel. Vi håller också på att ta fram ett speciellt Barnbokslut.
 
Senare idag har vi bjudit in till en titt på olika alternativ till broanslutning vid Slussen här i Södertälje. Frågan är om vi ska välja det Södra eller det Norra, båda alternativen har klara för och nackdelar........ På väg dit gick jag förbi Saltsjötorget med sina vackra höstblomsteraarangemang.
 
 
Åker sedan hem via hunddagis för att hämta min hund Yóki, som idag inte haft sin kompis Elof med sig då han varit på Terapihundkurs med matte Julia.
 
//Ewa

RSS 2.0