Onsdag 24 oktober - En heldag med tekniska nämnden

Efter svängen förbi hunddagis och avlämnandet av mina fina vovvar, så var det bråttom in till stadshuset och en heldag med tekniska nämnden.
 
Vi började med en genomgång av förutsättningarna för Tn utifrån den Mål&Budget som kommer att gälla för 2013-2015. En stram budget med nedskärning på drygt 3%, vilket inte blir lätt. Vi har ändå en möjlighet att öka intäkterna men får förstås alltid stort motstånd mot höjda p-avgifter, arrendeavgifter eller annat.
 
Vi gick igenom investeringsplaner där förutom större ny/ombyggnader av gator och vägar det ska bytas ut ca 7000 belysningspunkter till mer energisnåla.
 
Därefter fick vi en lägesrapport om hur förändringen av stadskärnan löper på.
 
Södertälje ÄR vackert med Mälaren i norr och Östersjön i söder med kanalen som förbindelse med slussen i stadens hjärta.
 
 
 
Flera attraktiva boendeprojekt står i startgroparna. Det kommer byggas på befintliga parkeringsplatser, vilket är en utmaning att bemöta. Samtidigt finns ca 50% outnyttjad kapacitet i parkeringshus som kommunen inte råder över i nuläget. Hur löser vi detta....?
 
Vi fick en bra redogörelse för hur marktillgången ser ut för företagare. Vi har faktiskt otroligt mycket mark som är färdig för etableringar, samtidigt som vi har en stor efterfrågan. Vi måste få ihop detta....
 
Vi har en helt ny Skogsförvaltare som beskrev läget för vår skog som park, rekreation och produktion. Hälften av vårt bestånd är över 90 år. Han verkade ha en klok och sund inställning till skogsbruk, vilket känns lugnande. Det finns vissa saker som upprör människors känslor och det är bland annat skogsavverkning, jakträtter och parkeringsregler/taxor. Det finns så klart även en massa annat också.... :-)
 
Efter lunch så hade vi själva nämndmötet där vi skulle besluta om den kontroversiella frågan om nya slussbrons placering; frågan är; ska det bli Norra eller Södra alternativet???
 
Jag delade ut ett nytt gemensamt förslag till beslut från miljöpartiet, socialdemokraterna och vänsterpartiet, där vi vill ha en genomgripande utredning om förutsättningarna för hela Kanalområdet vid slussen/Slussholmen/Lotsudden. Ska man ta ett så avgörande beslut så måste alla konsekvenser vara utredda. Det går inte att på ett par månader kunna ta ett ansvarsfullt beslut, bara för att Sjöfartsverket plötsligt har bråttom.
 
Vi tog beslut i ytterligare ett antal ärenden och vi bordlade "Riktlinjer för att utarbeta trafiksäkerhetsprogram för Södertälje kommun". Detta är ett viktigt ärende som vi behöver fundera ytterligare på.
 
Efter mötet tog jag tag i mailen igen...en stund. Tyvärr, ökar de ohanterade mailen, eftersom jag har problem med min internetuppkoppling hemma. Ja, ja det ordnar sig nog.... Nu iväg mot hunddagis och ett kärt återseende med älskade vovvarna. Jag varvar ner så bra påväg mot hunddagis, och hjärtat svämmar nästa över varje gång jag får det översvallande mottagandet. Samma sak varje gång..... :-)
 
Hemma var det lite kyligt och jag tände en värmande brasa i kakelugnen.
 
 
Var ute en sväng med hundarna och spanade in stjärnhimlen...
 
//Ewa
 
 
Trackback
RSS 2.0