Onsdag 15 april - Fair Trade och ekonomiska bekymmer....

Idag började dagen med KsAu kl 9.00...8 trappor upp i Nya stadshuset...puh...bra motion. Vi gick igenom kommunstyrelseärendena och fick information om bland annat flyktingfrågan. Vi har fortsatt högt antal asylsökande konstant mellan ca 1000-1200st personer. Endast ca 24% får uppehållstillstånd, men ett stort antal överklagar och ett antal gömmer sig vid ytterligare avslag. Vi har också ett antal anhöriginvandrare utöver detta.

Efter lunch läste jag på lite extra i några ks-ärenden, utvecklingsprogrammet t ex som handlar om kommunens vision 2020 och hållbarhetsarbete. Det är ett viktigt dokument som ska genomsyra all verksamhet och alla beslut i Södertälje - Sverigen internationella huvudstad, framöver.

Därefter hade jag ett möte med kostchefen Sara, en härligt engagerad och drivande person. Vi gick igenom läget och framtiden för tre frågor;

* Målet att uppnå 50% av inköpta ekologiska produkter år 2010, det är inte lätt att hinna uppnå detta. Vi har idag i genomsnitt ett inköp av ekologiska priodukter på 18%, vilket i jämförelse med andra kommuner är väldigt högt. Vi ska återkomma till hur vi ska hantera detta.

* Hur ska vi kunna utropa oss till en GMO-fri zon? Det finns ett antal problem, t ex hur vi kontrollerar detta när det inte finns någon lag på att detta inte måste redovisas i innehållsdeklarationen. Vi kan ha ambitionen att inte köpa in produkter som innehåller GMO. Vi ska fortsätta hitta möjligheter.

* Hur går vi vidare med att, när vi nu snart kan utropa oss till en Fair Trade City, öka intresset bland kommunens näringsliv bl a att jobba för detta? Fair Trade är Rättvisemärkta varor. En stor solidaritets handling att köpa dessa produkter och att därmed bidra till en bättre tillvaro för ett antal människor.

Sedan hade vi ett möte i miljöpartiets politiska grupp, där vi varje månad går igenom vad som händer i nämnder och styrelser och de ärenden som ska beslutas på kommunstyrelsen. Jag informerar också om andra aktuella frågor.

Vi pratade bl a om framtidens vattenförsörjning i Södertälje, eftersom maxuttaget snart är nått. Inte så lätt. Vi diskuterade också ekonomin under 2009-2011.  Kort, kommer vi sakna ca 140 miljoner kr 2009, ca 300 mkr 2010 och drygt 350 mkr 2011. Hur ska vi hantera detta? Ja, det blir en angenäm uppgift..... Vi diskuterade en hel del andra frågor också och var färdiga ca 20.30.

Nu är kl 23.20...och jag ser.... "Kvällsöppet med Ekdal"

Gonatt...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0